HONEYBEEKEEPINGMAGAZINE

MEDPCELARSKIMAGAZIN.MVBYTE.COM

Translate

PRIJATELJI SAJTA

DRAGAN RADANOVIĆ

Insekti polako izumiru!

More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areas

Autori: Caspar A. Hallmann, Martin Sorg, Eelke Jongejans, Henk Siepel, Nick Hofland, Heinz Schwan, Hans de Kroon

Preveo priredio D.Radanovic

Globalno opadanje  broja insekata izazvalo je veliko interesovanje među naučnicima, političarima i široj javnosti. Očekuje se da će gubitak različitosti i broja insekata izazvati kaskadne efekte na opste resurse hrane i ugroziti  ekosisteme.Ovde smo koristili standardizovani protokol za merenje ukupne biomase insekata koristeći Malaise zamke, raspoređene u 27 godina u 63 područja zašticena prirode u Nemačkoj (96 jedinstvenih kombinacija lokacija-godine) kako bi zaključili status i trend lokalnih entomofauna. Naša analiza procenjuje sezonski pad od 76% insektne  biomase tokom 27 godina studija. Pokazujemo da je taj pad očigledan bez obzira na vrstu staništa, dok promene u vremenu, korištenju zemljišta i karakteristikama staništa ne mogu objasniti ovaj ukupni pad.

 Ovaj još neprepoznat gubitak biomase insekata mora se uzeti u obzir prilikom procene opadanja mnostva vrsta u zavisnosti od insekata kao izvora hrane i funkcionisanja ekosistema u evropi.Znaci,ukupna biomasa insekata je smanjena za oko 76% u zadnjih 27 godina i to u zasticenim podrucjima pa se pitam kako li je tek u urbanim sredinama ili u prirodnim podrucjima koja nisu zakonom zasticena.Moramo imati na umu da insekti oprasuju oko 80% divljih biljaka a one su opet izvor za otprilike 80% divljih ptica.

Zamke za prebrojavanje populacije insekata
Kredit: Hallman i sur.(2017)

Link izvora

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185809#

Copyright: © 2017 Hallmann et al. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author and source are credited.

Pogledaj predivan video prirodnim oprasivacima-Youtube

Link za tekst iste tematike na Spos

NESTAJANJE OPRAŠIVAČA


Covek kao neprijatelj prirodi i coveku

Pise D.Radanovic

Od praiskona je covek ziveo u harmoniji i saglasju s okolinom i prirodom i nikada opstanak civilizacije,ljudi,flore i faune NIJE bio doveden u pitanje kao u zadnjih stotinak godina.Strasne epidemije,ratovi i sve posasti koje su pratile ljude kroz postojanje ove nase vrste samo su ruzna poglavlja i prolazne epizode u odnosu na nase vreme! Potrosacka kultura koja nam se stalno servira i agresivno namece tera celokupno covecanstvo u trku za novcem i materijalnim dobrima koja su cesto bespotrebna i cesto cak i suvisna.Masovni mediji,multinacionalne kompanije i sav taj veliki kapital „dobronamerno“ savetuje,pazi i misli na nas a nase je samo da obezbedimo novac i sve nam je na dohvat ruke.

U zelji za novim „vrednostima“ i proizvodima koji olaksavaju,ulepsavaju i cine zivot boljim covecanstvo izgara u neoliberalnom transu i potrosackoj groznici koja tera i podstice proizvodnju novih vrednosti i materijalnih dobara bez ikakve moralne odgovornosti,etike i brige za dusevno,kulturolosko i telesno zdravlje konzumenata tih istih proizvoda!Ocevi jedose kiselo grozdje a sinovima i precima trnuse zubi!!!Ova starozavetna izreka zaista moze da bude moto ovih nasih vremena,jer pitanje je kakav cemo svet zaista i ostaviti nasoj deci i pokoljenjima koja dolaze!???Covek je deo prirode i mora da se povinuje i zivi u skladu sa prirodnim zakonima(u ovome se slazu i nauka i religija i to NIJE tema danasnjeg clanka) ako hoce da ostavi u zavestanje buducim generacijama ono sto su nama ostavile u nasledje prethodne generacije a to NIJE bas ni malo!

Plavetnilo neba,osvezavajuca svezina vazduha,pitkost vode,zelenilo i pregrst boja biljaka koje proizvode vazduh i nas hrane,zivotinje,nezagadjeno tlo,sve to se uzima zdravo za gotovo a nazalost NIJE tako.Nekada su dodole igrale svoje zivopisne igre a svestenici svetskih religija se molili bogu za kisu,plodnu i rodnu godinu a danas svi gledaju u Monsanto i slicne njima i u svojoj beskrupoloznoj pohoti za novcem ili nazalost beznadju (jer im je to nametnuto) gube duse i unistavaju nadu za boljom sutrasnjicom! Hoce li nasi preci da bi videli cvet ,leptira i pcelu koji slecu na na taj isti prekrasni cvetic morati ici u nacionalne parkove ili mozda ih ceka nesto jos gore te ce to moci da vide samo na fotografijama i filmovima iz ovih nasih vremena.Mi pcelari znamo znacaj pcela za svet kakav poznajemo i da bez njih nema ko da oprasi biljke a onda sve staje i civilizacija nestaje ali nisam siguran da mi po tom pitanju cinimo dovoljno.U celokupnom postojanju,zivotu coveka,svemiru ,tojest prirodi coveku su data najveca prava ali to znaci i najvece obaveze…A mi pcelari najvise polazemo prava na pcele ,znaci imamo i najvece obaveze prema njoj!Medno i svako dobro.

 

DRAGAN RADANOVIĆ

Autor teksta

medpcelarskimagazin

UREDNIK SAJTA

Mi smo najčitaniji pčelarski sajt u regionu -Brojač pregleda

medpčelarskimagazin

Reklamirajte svoje proizvode na sajtu

Pet godine od postojanja sajta (2016 god)- i preko 233.456  poseta sajtu,doslo je vreme za korak napred.Novi dizajn,koncept...Uveli smo i marketing (jedini nacin da i dalje postojimo) Dragan Radanovic-urednik sajta

PRIJATELJI SAJTA

Najčitaniji pčelarski sajt

medpcelarskimagazin

Ljubav prema pčelama

1 %
Copyright medpcelarskimagazin ©️ 2016