HONEYBEEKEEPINGMAGAZINE

MEDPCELARSKIMAGAZIN.MVBYTE.COM

Translate

PRIJATELJI SAJTA

preuzeta vest

Da li Varoa napada Australiju

Australija je posljednji naseljeni kontinent na Zemlji koji još uvek nema Varou ali parazit Varoa je otkriven u nadzornim košnicama u luci Newcastle javili su mediji u Astraliji !

 U blizini glavnih luka australijskih  primorskih gradova nalazi se grupa pomno nadgledanih košnica dizajniranih za otkrivanje parazita varoe koji ima potencijal da desetkuje pčelinje populacije.Unutar svake stražarske košnice nalazi se traka sa nekim od sredstava protiv varoe   koje će ubiti varou. Košnica ima mrežastu  podnjaču sa uloškom tako da će svaka grinja koja je ubijena pasti na ljepljivi papir ispod. NADLEŽNE DRŽAVNE SLUŽBE STALNO NADGLEDAJU TE KOŠNICE (Nacionalni program za nadzor štetočina u pčelama je sistem ranog upozorenja).

Broj košnica u SAD-u opao je za oko 30 posto a   populacije pčela se smanjila u Novom Zelandu-u za 70 posto kada je varoa svojevremeno stigla tamo. Ministar poljoprivrede NSW-a Dugald Saunders rekao je da je zona biološke sigurnosti sada postavljena oko luke Newcastle i da su kontaminirane košnice obezbedjene. Doneta je odluka da  se lokalnim pčelarima u krugu od 50 kilometara od luke  ne dozvoljava da  premeštaju košnice i sele a to važi  i za opremu.

„Situacija je zaista zabrinjavajuća. Sada pozivamo pčelare širom države da pomognu u zaštiti pčelarstva“, rekao je gospodin Saunders.„Varoa  je očigledno najozbiljnija štetočina za pčele u celom svetu.“Gospodin Saunders je takodje kazao  da bi pojava Varoe u Australiji  sigurno koštala poljoprivrednu industriju najmanje 70 miliona dolara godišnje a možda bi gubici finansijski bili i veći.TREĆINA HRANE  zavisi  od oprašivanja pčela, a neki plodovi poput badema, borovnica, avokada i jabuka potpuno zavise od oprašivanja.

Austrailjsko veće za pčelarsku industriju  saopštilo je da blisko sarađuje s Odsekom za primarnu industriju NSW-a.“Stvarno smo uvereni da je izolacija uspešna“ -rekao je vršilac dužnosti izvršnog direktora Danny Le Feuvre .Rekao je da NSW DPI ima osoblje koje ide od vrata do vrata i posećuje pčelare kako bi se uverili da su sve košnice evidentirane u području Newcastlea.

„Također ćemo uspostaviti komunikaciju u lokalnom području za sve pčelare… koji imaju košnice u dvorištu ili koji znaju za postojanje rojeva u prirodi „, rekao je gospodin Le Feuvre.„Na taj način ćemo moći pronaći sve košnice i zaista prevladati ovu situaciju.“

Izvor: abc.news  Varroa mite detection at Port of Newcastle threatens Australia’s bee industry

DRAGAN RADANOVIĆ

preveo i obradio tekst

DRAGAN RADANOVIĆ

UREDNIK SAJTA

Mi smo najčitaniji pčelarski sajt u regionu -Brojač pregleda

medpčelarskimagazin

Reklamirajte svoje proizvode na sajtu

Pet godine od postojanja sajta (2016 god)- i preko 233.456  poseta sajtu,doslo je vreme za korak napred.Novi dizajn,koncept...Uveli smo i marketing (jedini nacin da i dalje postojimo) Dragan Radanovic-urednik sajta

PRIJATELJI SAJTA

Najčitaniji pčelarski sajt

medpcelarskimagazin

Ljubav prema pčelama

1 %
Copyright medpcelarskimagazin ©️ 2016