HONEYBEEKEEPINGMAGAZINE

MEDPCELARSKIMAGAZIN.MVBYTE.COM

Translate

PRIJATELJI SAJTA

SAMIR OMEROVIĆ

TINKTURE LJEKOVITIH BILJAKA KAO PREVENTIVA PčELINJIH BOLESTI

U okviru modernog pcelarstva danasnjice sve vise je trend da se u ishrani pcela dodaju razni dodaci na bazi ljekovitih biljaka , kao zelja i nada pcelara da odrze vitalnost i dobro zdravlje svojih pcela . Puno raznih biljaka imaju naucno dokazane izuzetne efekte u borbi protiv virusa ,bakterija , gljivica ..  znam mnogi ce reci” ma koje sumskim pcelama u sumi sta davao” , samo med i polen i sve ce biti u redu . Slazem se nije niko ali zato ih vise u sumama i nema ili vrlo , vrlo malo . S druge strane prije stotina godina nije ni bilo potrebno . Priroda je bila mnogo cistija  , nije bilo te posasti pesticida , mnogih bolesti koje danas bukvalno haraju.
Ali i tada nasi stari , dede , amidze , dajdze , ujaci i stricevi su koristili lhekovite biljke kao profilakticku mjeru zastite pcela.
Kad bi ih pitao zasto to rade oni bi rekli NE ZNAM ZASTO ALI ZNAM DA JE DOBRO .
EH , sad , nisam naucnik , ali volim pcele , desetak starijih i to jako dobrih pcelara mi je reklo da je rijetko a kada je prihranjivao pcele da nije dao caj ili ekstrakt cudesne biljke Origanum vulgare- vranilova trava .
Izuzetna ljekovita skromna biljka nasih prostora koja posjefuje izuzetna antibaktarijska svojstva . U donjem tekstu imate opis djelovanja te izuzetne biljke.
A tinktura ko tinktura: naberete cvjetne vrhove, osusite , napunite neki sud 2 trecine zapremine suda i zalijete 50 % et.alk. nakon mjesec dana isfiltrirate i imate tinkturu . 10 ml po litri sirupa ili pogace . Ja je koristim godinama  a koristim je i kod sebe i svojih ukucana , protiv prehlada , upala grla,upala  mokracnih kanala , svugdje tamo gdje haraju bakterije …
Ucinak siguran a nije sintetika , hemija… Divlji origano (Origanum vulgare) je biljka čiji je ekstrakt u obliku uljanih kapi trenutno veoma tražen na tržištu. Mnoge svjetske kompanije su ulje divljeg origana plasirale na tržište kao izuzetan proizvod sa širokim spektrom djelovanja. 
Napominje se da je to vrsta Origanum minutiflorum koja raste u planinama Turske i nemoguće ju je uzgajati kod nas. Naravno uvijek se kao prvo nametne pitanje da li je proizvod istinski ljekovit ili je u pitanju još jedna u nizu reklamnih kampanja ? Postoji više od 20 vrsta divljeg origana, a razlika je u količini aktivnih supstanci koje posjeduje. Origano minutiflorum je cjenjen zbog visoke koncentracije carvacola,koji posjeduje izuzetna antibakterijska svojstva. Vrsta koja raste na našem području je Origanum vulgare koja je poznata i kao vranilova trava, mravinac, bakina trava, džodžan, vranilovka, crnovrh, divlji mažuran i dobra misel.Biljka naraste do 40 cm uglavnom, a nekada i preko pola metra.
 Ima uske kopljaste listove i crvenkasto-roze cvjetove. Može se naći na višim nadmorskim visinama, na kamenitom i neobrađenom tlu, po svijetlim šumama, šikarama  svijetlim osunčanim livadama, a skupljači beru gornji dio polovice biljke.Origanum vulgare je dobio naziv od grčkih riječi oros-brdo i ganos- nakit. Krasi brda, te je tako postao “brdski nakit”. Mitologija kaže da je prvi origano posadila boginja ljubavi Afrodita.Prema starim narodnim pričama smatra se da ljude štiti od zla i čini ih radosnim i bezbrižnim, te zbog toga često nalazi mjesto u vjenčanim buketićima.Divlji origano ili Vranilova trava povoljno utiče na cjelokupan nervni sistem, bolesti organa za varenje i respiratornog sistema. Antiseptik je i antimikotik (uništava bakterije i gljivice).
 Hipokrat ga je koristio kao antiseptik, za liječenje stomačnih i disajnih problema i hemoroida.Najnovija istraživanja pokazuju da je ulje origana, koje se dobija iz listova, moćan prirodni antibiotik učinkovit u borbi protiv 25 vrsta bakterija. Ulje origana se pokazalo veoma učinkovito kod procesa izazvanih Stafilokoka bakterijama i po svojim antibakterijskim svojstvima može se uporediti sa konvencionalnim antibioticima. Smatra se da je origano najjači antiseptik od svih biljnih vrsta.
U istraživanjima od 1988. godine, objavljenim u “International Journal of Food Microbiology” spominje se ulje origana kao odlično u borbi protiv devet vrsta gljivica, a od tada su obavljena mnoga istraživanja. Britanski naučnici su 2000. godine u “Journal Applied Microbiology” objavili dejstvo origana na 25 vrsta bakterija.Efikasno se bori protiv sledećih mikrororganizama: Escherichia coli, Candida albicans, Salmonella enteritidis,  Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginusa, Listeria monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, Bacillus, Antracis, Proteus mirabilis, Staphylococcus epidermidis, Micrococcus flavus, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae, Yersinia enterocolitica, Lactobacillus plantarum,  Aspergillus niger, Geotrichum, Rhodotorula.

SAMIR OMEROVIĆ

Autor teksta

SAMIR OMEROVIĆ
Pcelar prakticar sa iskustvom od 20 tak godina   u Hadzicima (BiH) . Inace sam dip.ing.sumarstva. Bavim se uzgojem matica i istrazivanjima medonosnog i ljekovitog bilja . Aktivni sam predavac po temama: Zivot i razvoj pcela i medonosnog bilja brdskoplaninskih podrucja.  
ProIzvodim alkoholne tinkture kas 81 , nozevoj…  

Mi smo najčitanij pčelarski sajt u regionu -Brojač pregleda

medpčelarskimagazin

Reklamirajte svoje proizvode na sajtu

Pet godine od postojanja sajta (2016 god)- i preko 233.456  poseta sajtu,doslo je vreme za korak napred.Novi dizajn,koncept...Uveli smo i marketing (jedini nacin da i dalje postojimo) Dragan Radanovic-urednik sajta

PRIJATELJI SAJTA

Najčitaniji pčelarski sajt

medpcelarskimagazin

Ljubav prema pčelama

1 %
Copyright medpcelarskimagazin ©️ 2016